Bodrum

İyi ki Doğdun Bodrum Paşası

Yaşamının en anlamlı ve önemsediği zamanlarını Bodrum’da yaşayan Zeki Müren bugün 92 yaşında. Sanatçı 6 Aralık1931 tarihinde Bursa’nın Hisar semtindeki, Ortapazar Caddesi’nde bulunan 30 numaralı ahşap evde  Kaya ve Hayriye Müren çiftinin tek çocuğu olarak dünyaya geldi.  Sanata olan katkılarından dolayı..

İyi ki Doğdun Bodrum Paşası
Ayhan Karahan

Yaşamının en anlamlı ve önemsediği zamanlarını Bodrum’da yaşayan Zeki Müren bugün 92 yaşında. Sanatçı 6 Aralık1931 tarihinde Bursa’nın Hisar semtindeki, Ortapazar Caddesi’nde bulunan 30 numaralı ahşap evde  Kaya ve Hayriye Müren çiftinin tek çocuğu olarak dünyaya geldi.  Sanata olan katkılarından dolayı 1991 yılında “Devlet Sanatçısı“unvanıyla  ödüllendirilmiştir. Türkiye’de verilmeye başlanan Altın Plak Ödülü‘nün de ilk sahibi olan sanatçı, müzik yaşantısı boyunca altı yüzü aşkın plak ve kaset doldurmuş, üç yüzü aşkın şarkı bestelemiştir. Zeki Müren 1953’te Beklenen Şarkı adlı filmde sinema oyunculuğuna başladı. Büyük bir ticarî başarı kazanan bu filmden sonra, şarkılarının çoğunu kendinin bestelediği 18 filmde daha oynadı. Sanatçı  24 Eylül 1996 günü, TRT İzmir Televizyonunda kendisi için düzenlenen tören sırasında geçirdiği kalp krizi sonucu hayata gözlerini yumdu. Sanatçı eğitime oldukça önem verirdi. Mirasının önemli bir bölümünü Türk Eğitim Vakfı’na bağışladı. Sanatçının ölümünün ardından oluşturulan TEV- Zeki Müren Burs Fonu’ndan bugüne kadar Türkiye genelinde 4 bin 38 burs sağlanmıştır. 2023-2024 eğitim öğretim yılında ise yaklaşık 145 öğrenciye 9 ay boyunca ayda 2 bin 500 Lira burs desteği sağlanacaktır. Yine sanatçı tarihe ve kültüre de oldukça ilgiliydi. Son konserini 1984 yılında Bodrum Kalesi’nde veren sanatçı, bu konserinin gelirini Bodrum Antik Tiyatrosu’nun restorasyonunaayırmıştı.

ZEKİ MÜREN BODRUM’DUR.

Zeki Müren, esasen Bodrum idi. Seksenli yıllarda, mavi-yeşil billur Bodrum koylarını gezmek için çıkılan turların tekneleri, dönüş yolunda usulca Bardakçı Koyu’na yaklaşır, sanatçıyı güya rahatsız etmeyecek belli belirsiz bir mesafeden geçerlerdi. Şansınız yaver giderse, akşam üzerine doğru Zeki Müren’i dostlarıyla birlikte sahile uzanmış bir şekilde görebilirdiniz. İnsanlar tekneden sarkarlar adeta dokunmaya çalışırlardı, onca uzakta olmalarına karşın. Garip bulunabilir. Zeki Müren hayranlığı özellikle o dönem sanatçının kendisini de rahatsız eden fanatizm boyutuna da taşınmış idi. öz konusu Müren hayranlığı olunca mantık aranmazdı. Bardakçı koyunda güneş sadece onun üerinde batardı.Değişiktiherkesten. İnsanlar ona baktıkça kim olduklarını unutur, rotaları şaşar, kabul gören ayıpların bile ötesine geçerler ve kim olduklarını hatırlarlardı.

Zeki Müren, Bodrum’a ilk kez 1960’lı yıllarda tatile gelmiştir. O dönemden itibaren Bodrum’a hayran kalan Müren, ilçemizi “ruhumun aktığı yer” olarak tanımlamıştır. 1980 yılında Bodrum’a yerleşen Müren, Kumbahçe Mahallesi’nde  bir ev satın almış ve bu evi sanat atölyesine dönüştürmüştür. Sanatçının Bodrum’daki evi müzeye dönüştürüldü. Şimdiki adı; Zeki Müren Sanat Müzesi’dir. ve Zeki Müren halen Bodrum’da yaşamaya devam etmektedir. Sonsuzluğa uğurlandığı 24 Eylül 1996’dan bu yana da kadim Halikarnassos topraklarında ölümsüz anılarıyla yaşamaktadır.

Haber:Ayhan Karahan

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL