Muğla

Muğla Üreticisinden Deprem Bölgesine Yardım Eli

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen depremlerin ardından, Muğla’daki üretici birlikleri ve üreticilerin desteğiyle bölgeye ulaştırdığı yardımları kamuoyu ile paylaştı…

Muğla Üreticisinden Deprem Bölgesine Yardım Eli

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen depremlerin ardından, Muğla’daki üretici birlikleri ve üreticilerin desteğiyle bölgeye ulaştırdığı yardımları kamuoyu ile paylaştı. İl Müdürü Barış Saylak, el birliğiyle toplanan yardımlar için bağışta bulunan, katkı veren tüm üreticilere ve tarım paydaşlarına teşekkür ederek “Mübarek Ramazan ayında ilimizdeki dayanışmanın daha da yükselmesini umut ediyoruz. Hep birlikte yaraları saracağız” dedi.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Kahramanmaraş’ta meydana gelen asrın felaketi nedeniyle Muğla üreticisinin verdiği dayanışma örneğinin, Türkiye’ye umut olduğunu söyledi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün deprem bölgesine ulaştırdığı yardımlarla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Saylak, üretici birlikleri, kooperatifler ve birey olarak üreticilerden gelen bağış miktarlarını tek tek açıklayarak bölgeye bugüne kadar hangi yardımların ulaştırıldığını anlattı. Saylak, deprem bölgelerinden Muğla’ya gelen misafirlerin ihtiyaçlarını da karşılamaya devam ettiklerini söyledi.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, deprem sonrası süreçte başlatılan kampanyalar hakkında şu bilgileri verdi:

“Depremin ardından, ‘Damla Damla Zeytinyağı” projesini başlattık. Ziraat Odalarımız, birliklerimiz ve ilçe tarım personelimizle kapı kapı üreticilerimizi dolaştık. Üreticilerimiz müthiş bir duyarlılık gösterdi ve bugüne kadar 13.5 ton zeytinyağı toplandı. Allah hayırlarını kabul etsin. Zeytinyağlarımızı Ramazan öncesi­­nde yerlerine ulaştıracağız.

Süt üreticilerimiz, bir günlük sütlerini bağışladı ve biz bugüne kadar 100 ton süt topladık. Bunun 50 tonunu peynir yapacağız. Ramazan öncesi hazırlayacağımız gıda kolileriyle birlikte misafirlerimize vereceğiz.

MAYBİR, çocuklarımız bal yesin, sofraları tatlansın diye 11 bin 848 kavanoz balı hazırlayıp şişeletti ve bugün bize getirdi.

Muğla’nın kıymetli su ürünleri avcıları, balıkçıları, bize bir gün boyunca tuttuğu balıkları bağışladı. Mezat yaptık ve yaklaşık 900 bin TL civarında geliri AFAD’a bağışladık. O balıkçılarımıza da yürekten şükranlarımızı sunuyoruz.

Bölgeye 9 tır dolusu yem gönderdik. Bunun önemini, bizler orman yangınlarında anlamıştık. Bugün o bölgede hem çok fazla hayvan kaybımız var, hem de yemler tümüyle yok oldu. 95 küçükbaş ve 6 büyükbaş canlı hayvanı bize bağışlayarak, Denizli Et ve Süt Kurumunda kavurma yaptırıp bölgeye ulaştırmamızı sağlayan hemşehrilerimden de Allah razı olsun.

Çok değerli üreticilerimizin, Muğlalı hemşehrilerimin o kocaman yüreklerinden ve ellerinden öpüyorum. Kurumum adına da çok teşekkür ediyorum.

Buna vesile olan çok değerli oda başkanlarıma, sivil toplum kuruluşlarına, üretici birliklerinin başkan ve yönetimlerine, tarımsal kalkınma ve su ürünleri kooperatiflerine ayrıca şükranlarımı sunuyorum. Mübarek Ramazan ayında dayanışmanın daha da yükselmesi umuduyla, katkı koyan, emek veren herkese teşekkür ediyorum. Muğla’da pek çok dayanışma örneğini sürdürmeye devam edeceğiz.”

DCIM\100MEDIA\DJI_0009.JPG

MUĞLA İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN DEPREMZEDELERE YÖNELİK ÇALIŞMALARI

  • Bölgeye sevk edilmesi amacıyla 2 Tır Battaniye, 1 Tır Hijyen Malzemesi, 2 Kamyon Yetişkin Giyim, 1 Kamyonet Tıbbi Malzeme, 65 Koli Ayni Yardım, 3 Adet Jenaratör, 25 Adet Powerbank, 200 Adet Mutfak Gereçleri, 1 tır çadır altı palet, 3 Tır Su, 3 Tır Meyve/Sebze ile 2 Tır, 1 Kamyon ve 2 Kamyonet, 2 Ton ve 15 teneke(yağ) Gıda Maddesi Muğla İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne iletilerek doğrudan afet bölgesine veya Müdürlüğün lojistik depolarına gönderimi sağlanmıştır.
  • İl Müdürlüğümüz personellerinden 1 kişi AFAD arama kurtarma, 23 kişi lojistik destek, 14 kişi gıda denetimi amacıyla olmak üzere toplam 38 personelimiz deprem bölgesine gönüllü olarak gitmişlerdir. 09.03.2023 tarihinde de 34 personel ve 9 araç hayvan sağlığı çalışmalarına destek olmak üzere Kahramanmaraş iline gönderildi.
  • İlimiz yetiştiricilerinin bağışladığı 92 küçükbaş ve 5 büyükbaş hayvan Denizli Et ve Süt Kurumuna sevk edilerek kesim işlemleri gerçekleştirilmiştir.
  • Toplamda deprem bölgesine gönderilen yem yardımları 58.940 kg Kaba Yem, 166.750 kg Kesif Yem ve 9.600 kg silaj’dır.
  • Balıkçılarımız 22.02.2023 Tarihinde ağlarını depremzedeler için atmış avlanan balıklar mezatta satılmış ve 943.000 TL nakdi destek elde edilmiştir.
  • 1 Mart’ta İlimiz geneli “1 günlük süt depremzedelere” kampanyası başlatılmış ve 99.028 Litre süt peynir yapımı için toplanmıştır.  İl Müdürlüğümüz koordinasyonunda Milas Bafa Selimiye bölge üreticilerinden ve Talat Aydın (Aytaş Hayvancılık ) tarafından toplanan 14 ton sütten 1.700 kg kaşar peynir üretildi. 1.400 kg kaşar depremzedelere ulaştırıldı , 300 kg kaşar peynir de ulaştırılacak.
  • 24.02.2023 tarihi itibari ile üreticilerimizin destekleri ile depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla İl ve İlçe Müdürlüklerimizin koordinasyonu ile Zeytinyağı toplama kampanyası başlatılmış, yaklaşık 12.000 kg toplanmış ve bugün son günü olan projede elde edilen yağ İl ve İlçe Müdürlüklerimizde uygun ortamlarda muhafaza edilerek önümüzdeki günlerde gönderimi sağlanacaktır.
  • Ayrıca Muğla Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği ve 2 yardımseverin destekleriyle Turgutreis KYK kalan çocuklarımıza 15 bin adet 200 ml uht süt sağlandı. Çocuklarımızın 1 aylık süt ihtiyacı karşılanmıştır.
  • May-Bir tarafından 11.800 adet 500 gr kavanozlarda bal paketlenerek gelen misafir depremzedelere sunulmak üzere hazır hale getirilmiştir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL