Kültür - Sanat

Piyanist Türev Berki, Kumda Resital Verdi

Piyanist Türev Berki, “Saygun’un son sözü”nü yorumladı Ana sponsorluğunu Bosfor Turizm’in üstlendiği 19. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali kapsamında bir konser veren Türk piyano virtüözü, müzik teorisyeni Türev Berki “Son Sözün..

Piyanist Türev Berki, Kumda Resital Verdi

Piyanist Türev Berki, “Saygun’un son sözü”nü yorumladı

Ana sponsorluğunu Bosfor Turizm’in üstlendiği 19. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali kapsamında bir konser veren Türk piyano virtüözü, müzik teorisyeni Türev Berki “Son Sözün Şifreleri: Saygun Opus 76” başlıklı konserle ‘Kumda’ klasik müzikseverlerle buluştu…

19.Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, 33 yaşında müzikoloji alanında profesörlüğe yükselerek Türkiye’de bu unvana sahip en genç akademisyenlerden birisi olmuş, müzik analizi ve sistematik müzikoloji konularına odaklanan çalışmalarıyla bilinen Piyanist Türev Berki’yi misafir etti.

Saygun’un son sözü

Opus 76 Piyano Sonatı, Ahmed Adnan Saygun’un tamamlanmış son eseridir. “O’nun son sözü” olarak ifade edilen bu eser, bu son sözü işitip anlayabilmek çok zengin bir art alandan haberdar olmayı gerektiriyor: Parlando, aksak, bestenigâr, pentatonizm ve daha niceleri… Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı’nda Müzikoloji Bölüm Başkanı olan Türev Berki, Gümüşlük sahilindeki Festival merkezinde Kumda başlıklı konserler çerçevesinde A.A. Saygun’un tamamlanmış son eseriyle izleyici karşısındaydı. Sanatçı, hem bu art alandan seçtiği şifreleri Bodrumlu klasik müzik tutkunlarına anlattı, hem de bu olağanüstü yapıtı seslendirerek alkış aldı.

Türev Berki, konser sonrasında klasik müzik izleyicilerinin sorularını yanıtladı ve Ahmed Adnan Saygun’un müziği üzerine sohbet etti.

“Türkiye’nin Kültür Alanında En Başarılı Genci”

Türev Berki, on iki yaşındayken Berlin’de yapılan Uluslararası Steinway Piyano Yarışması’nda birinci oldu, 1983’te ise İtalya’da Senigallia Genç Piyanistler Yarışması’nda yine birincilik ödülüne layık görüldü. Gazi Üniversitesi Müzik Eğitimi Bölümü’nü bitirdikten sonra piyano üzerine lisansüstü ve müzikoloji üzerine doktora çalışmalarını tamamlayan Berki, Uluslararası Sopot Festivali’ne (Polonya) ve İstanbul Müzik Festivali’ne katıldı, resitaller sundu. 1993’te Cumhuriyetin 70. Kuruluş Yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde Washington DC’de bir konser verdi.
1998 yılında Junior Chamber International (JCI) tarafından “Türkiye’nin Kültür Alanında En Başarılı Genci” olarak ilan edildi. Solist olarak Türkiye’nin birçok orkestrası ile konserler veren sanatçı; çağdaş Türk bestecilerinin yapıtlarının dünya ve Türkiye prömiyerlerini gerçekleştirdi.

06 Ağustos 2022 Cumartesi Konser Duyurusu:

Gümüşlük Festival Akademisi’nde genç yetenekler konser verecek.

19.Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, Bosfor Turizm ana sponsorluğunda, 6 Ağustos Cumartesi akşamı GFA Piyano Masterclass konseriyle devam edecek. Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen piyano masterclassının etkinlik sponsorluğunu ise Nocturne üstleniyor.

Festival kapsamında bir konser veren İngiliz piyanistler Murray McLachlan & Kathryn Page ve Piyanist Gülsin Onay’dan ustalık sınıfı dersleri alan 10 yetenekli genç piyanist, 6 Ağustos akşamı saat 20.30’da Gümüşlük sahilindeki Festival merkezinde yer alan Toprak Ev’de bir konser verecek. Bu yıl Nocturne etkinlik sponsorluğu ile gerçekleşecek ikinci piyano masterclassına yurt genelindeki konservatuar ve yurtdışındaki çeşitli müzik okullarında öğrenim gören 10 genç piyanist katılıyor.

26 Temmuz’dan beri devam eden ustalık sınıfında bilgi ve tecrübelerini geliştiren genç piyanistler, verecekleri konserin ardından setifikalarını Devlet Sanatçısı Gülsin Onay’ın elinden alacaklar. Yaşları 10 ila 19 arasında değişen 10 öğrenci konserde J.S. Bach, W.A. Mozart, F. Chopin, F. Liszt, J. Brahms ve D. Shostakovic gibi bestecilerin eserlerini seslendirecek.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL