Muğla

SİNPAŞ’tan Milli Park’a Demir Kapı!

Marmaris İçmeler’deki Kızılbük koyunda SİNPAŞ tarafından sürdürülen otel ve devremülk projesi, yörede ekolojik yıkıma davetiye çıkarıyor. Bilirkişi incelemesinde projenin Milli Parkları, kıyıyı ve ormanı tahrip ettiği saptanmıştı. Bu yetmezmiş gibi..

SİNPAŞ’tan Milli Park’a Demir Kapı!

Marmaris İçmeler’deki Kızılbük koyunda SİNPAŞ tarafından sürdürülen otel ve devremülk projesi, yörede ekolojik yıkıma davetiye çıkarıyor. Bilirkişi incelemesinde projenin Milli Parkları, kıyıyı ve ormanı tahrip ettiği saptanmıştı. Bu yetmezmiş gibi SİNPAŞ, şantiyeye bir kilometre mesafede Milli Park arazisi içine demir kapı koyarak, giriş çıkışı engelledi.
24 Haziran’da Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi ile Tarım-Orman-İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş, yangın alanını incelemek için Aşıklar Tepesi’ne gitti. Vardıklarında, giriş kapısına jiletli tel örüldüğünü ve SİNPAŞ tabelası kaldırılarak, yerine Marmaris Milli Park Müdürlüğü panosunun konduğunu gördüler.

Panoda, Muğla İli Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu’nun 11 Nisan’da aldığı karara göre 1 Haziran-30 Ekim 2022 arasında ormana girilmesinin yasaklandığı yazıyor. Bu karar dayanak gösterilerek, komite üyeleri ve Durmuş’un geçişi engellendi.

SİNPAŞ çalışanları Milli Parklar Müdürlüğü tarafından görevlendirildiklerini, geçişe izin vermeyeceklerini söyledi. İçeride inşaat yasağı olmasına rağmen ve Marmaris yanıyorken, kum kamyonları kapıda kuyruk oluşturdu.

Komite üyesi Halime Şaman, ‘Orman Yangınlarını Önleyici Tedbirler’ genelgesinde girişin yasaklandığı mıntıkalar arasında bu bölgenin yer almadığını anlatıyor.

Şaman, şöyle diyor:

“Tabelada ‘Ormanda ve çevresinde her türlü yanıcı, parlayıcı, patlayıcı ve tutuşturucu madde kullanılması yasaktır’ cümlesinin yer alması oldukça ironik. Kurum Milli Park’ta dinamit patlatılmasına sessiz kalmış ve patlayıcılar bizzat emniyet güçlerinin gözetiminde alana taşınmıştı.”

Milli Parklar Müdürlüğü sorumluluğundaki ormanda ekolojik yıkıma kalkan sağlıyor. Kurumun levhası altında şirket görevlileri yol kesiyor.

Genelgede giriş yasağı olmadığı halde içeriye vatandaş sokulmuyor.

Fakat vızır vızır kamyonlar giriyor.

Böyle giderse…

Yarın orman yandığında, kim bilir, belki itfaiye araçları da sokulmayacaktır.

İsmail Saymaz / HalkTv

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL