Bodrum

Bayramda Bodrum Esnafının Yüzü Gülmüş(müş)!

Pandemi sürecinde en önemli sıkıntıyı yaşayan sektörün başında turizm işkolu geliyor. Doğal olarak da Bodrum, ülkede bu durumdan en çok etkilenen bölgelerden oldu. 2 yıllık nerede ise yok denen turizm..

Bayramda Bodrum Esnafının Yüzü Gülmüş(müş)!

Pandemi sürecinde en önemli sıkıntıyı yaşayan sektörün başında turizm işkolu geliyor. Doğal olarak da Bodrum, ülkede bu durumdan en çok etkilenen bölgelerden oldu. 2 yıllık nerede ise yok denen turizm döneminin akabinde, pandemi önlemlerinde de sınırlı yasak dışı tüm yasakların kalkması Ramazan Bayramı umutlarını oldukça güçlendirdi.

Pembe tablolar sergilemesine alıştığımız malum basın, bayram öncesinden kollarını sıvamıştı. Sadece kara turizminde değil; denizde ve havada da doluluktan geçilmiyordu. Söz konusu medyanın, haber spotlarında; “Hava seferleri ikiye çoktan katlanmıştı. Deniz üzeri ise teknelerden geçilmiyordu.” Bu haberlere Bodrumlu esnaf itibar etseydi yarımadada önemli bir panik yaşanması gerekirdi. Tam da sezonun başı sayılan bir dönemde bu ağırlığı kaldırmak için, önemli bir yerel seferberlik ilanı gerekebilirdi. İzdihamdan dolayı yarımada da rengarenk alarmlar verilebilirdi. Nitekim bayram geldi çattı.

YER, GÖK, DENİZ DOLUYDU. BODRUMLU’NUN HABERİ YOKTU

Gene durmadı malum basın. Yalnız söz konusu basının yerel temsilcileri imzası ile pembe tablo haberleri servis edilmiyordu. Merkezlerinden, PC başından girilen haberlerle sütunlarını, internet sitelerini süslediler. Üstüne bir de gelen 2 kruvazör gemisi; “Bayram bereketi” haberlerine punto, sütun besleme kaynakları oldu. Gelen kruvazör gemilerinden Bahama bandıralı Star Legent de sadece 75 ABD’li yolcu bulunuyordu. Yere, göğe ve hatta denize sığdıramadıkları Malta bandıralı Mein Schiff Herz gemisi ise zaten günü birlikti. Haberciliği tartışmalı kanalların gösterdiği fotoğraf ile Bodrum’un bayram gerçeği taban tabana ötesi zıttı. Bazı esnafların bayramda önemli bir ekonomik kıpırdanma olmayacağını ön görerek işletmelerini dahi açmadıkları da dikkat çekti. Yine bazı dükkanlarda bayram dolayısı ile tadilat acelesinin göze çarpmadığı gözlendi. Bodrum Haberi olarak konuyu turizmin gerçek sahiplerine, Bodrum esnafına sorduk. Bodrum’daki bayram gerçeğini onlardan yani Bodrum’u yaşayanlardan öğrenmek istedik. Tam da bayram arifesine denk gelen Bodrum Pazarı’nın dahi öbek öbek boşluklar gözlerden kaçmadı. Pazarcı esnafı, Bodrum Cuma Pazarı’nda adeta kendi arasında bayramlaştı. Meşelik Köyü’nden Nurşen Başol: “Corona yasakları varken bile bu kadar sessiz değildi Pazar yeri. Nereye gitti bu insancıklar çözemedim. Sebze elimizde sararacak” diyerek bayram üzüntüsünü belirtti.

MİMAR YILMAZ: “YAŞ GÜNÜ MÜYDÜ, YAS GÜNÜ MÜYDÜ? ANLAYAMADIM.”

Bodrumlu mimar Nazan Yılmaz: “Yaş günüm bayramın en yoğun olması beklenen gününe (29-Nisan-Pazar) denk geliyordu. Arkadaşlarım sürpriz yapmışlar. Gündoğan’da Deniz’im Cafe’de kutlama hazırlığında bulunmuşlar. Panikledim. Bayramın en kalabalık gününde Gündoğan’a ulaşmak, araç parkı, zamanlama, arkadaşlarımın çekeceği çile gibi dertler edindim. Saat 18.00 olarak kararlaştırılan buluşmaya geç kalmamak için, erken yola çıktım. Yollar oldukça boştu ve bende bayağı erken Gündoğan’da olunca sahili dolaştım. Sahilin boşluğu akıllara durgunluk verecek ölçüde idi. Yalnız bir görüntü dikkatimi çekti. Sahilde 5 ayrı grup seyyar masa, sandalyeleri ile kendilerine mekan yaratmışlar. Yanlarında getirdikleri yiyecek, içeceklerle de masalarını donatmışlardı. Bir tarafım elimizi, kolumuzu sallayarak yaş günü partisi için sevinirken; diğer tarafımsa turizm esnafı için hüzünlendi. Öyle ya; bugün değilse bu esnaf ne zaman iş yapacak? Üstelik ciddi hazırlık yapanlar vardı içlerinde. Belli etmesem de, kutlamada buruk olmadım değil. Yaş günümü, yas günü müydü? Anlayamadım. Açıkçası ikisi arasındaydı” diyerek görüş bildirdi.

“YALAN HABER YOKUŞBAŞI’NDAN AŞAĞI İNMEMİŞ.”

Bodrum Gaff- Old Bazaar zincirlerinin sahibi Memduh Alp: “Ağırlıklı olarak mekanlarımız bavul, çanta satar. Bayramda nefes alma beklentimiz vardı. Bodrum’un en merkezi yerinde işletmelerimiz. Beklentilerimizin çok gerisinde kaldı bayram ekonomik hareketi. Açıkçası gelen sınırlı sayıdaki misafir de boş bavul ve çanta ile dahi dönüş yapmadı memleketine. Umutlarımızı bir başka bahara erteledik” dedi.

Bodrumlu turizmci Mehmet Altay ise: “Bizim Rize’nin meşhur sözlerindendir. Olmayacak işler için sarf edilir; ‘Hamsi kavağa çıkarmı?’ Valla bu bayramda gördüm ki; Hamsi Rize’de kavağa çıkmadığı gibi, Bodrum’da da palmiye ağaçlarının dikenli dallarına tırmanmıyormuş” ifadeleri ile bayram görüşü iletti. Duayen kuyumculardan Rauf Bahadur da; “Bir kısım medyanın Bodrum haberlerini görünce açıkçası çok şaşırdım. Yoksa bilmediğimiz başka bir Bodrum mu vardı? Bunu sadece ben değil, tanıdığım tüm esnaf kendisine ve birbirine sordu. ‘Bodrum Esnafı Bayram Yapıyor’, ‘Bodrum Tıklım-Tıklım’, ‘Turizmcinin Bayramda Yüzü Güldü’ benzeri haberler bayramdaki sıkıntılı ekonomik sürecimizin espri konuları oldu. Ama şu bir gerçek. Artık işin şakaya gelir tarafı kalmamıştır. Bu medya pembe Bodrum, turizm tabloları çizerken bizim okumayacağımızı mı sanıyor? Ya da bizim kendi gerçeğimizin bir halüsinasyon olduğunu düşünmemizi mi bekliyorlar? Açıkçası o gerçek dışı haberler de en az bayram hareketsizliği kadar iç karartıcıydı. Henüz sorunun farkında değilsek, tozu halının altına süpürme kolaycılığına kaçıyorsak çözümden hayli uzaktayız demektir. Unutulmasın ki; Bodrum’da ben esnaflığa başladığımda tek icra dairesi vardı. Olmadı, ikincisi açıldı. Olmadı, dün üçüncüsünü devreye soktular. Şimdi dördüncü icra dairesinin açılmasının ivedilikle gündemde olduğu söyleniyor. Acaba gerçek dışı haberler, hangi icra dosyası arasında kendisine yer bulabilir? Ama gördüğünüz gibi; yalan haber Yokuşbaşı’ndan aşağı inmemiş. Bu gülünç haberler Bodrum’un uzağından, haber merkezlerinden yapılmış” ifadeleriyle görüşlerini dile getirdi.

Haber: Ayhan Karahan

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL