Bodrum

BODTO Meclisi’nde 100.Yıl Kutlaması

Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Ekim Ayı Meclis toplantısında Cumhuriyet’in 100. Yılı kutlandı. Toplumbilimci-Yazar Prof. Dr. Özer Ozankaya toplantıya konuşmacı olarak katılırken Mustafa Kemal Atatürk’ün kaleme aldığı Yurttaş İçin Medeni Bilgiler..

BODTO Meclisi’nde 100.Yıl Kutlaması

Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Ekim Ayı Meclis toplantısında Cumhuriyet’in 100. Yılı kutlandı. Toplumbilimci-Yazar Prof. Dr. Özer Ozankaya toplantıya konuşmacı olarak katılırken Mustafa Kemal Atatürk’ün kaleme aldığı Yurttaş İçin Medeni Bilgiler kitabından ulusçuluk kavramı üzerine anekdotlarla bilgi verdi. Toplantıda 100. Yıl anısına geçmiş ve yeni dönem meclis üyeleri, yönetim kurulu üyeleri ve Oda çalışanlarına teşekkür sertifikası takdiminde bulunuldu. BODTO fuaye alanında Atatürk fotoğrafları sergisi açılırken 100. yıl anısına Oda kırmızı beyaz çiçeklerle donatıldı.
Cumhuriyet’in 100. Yılının kutlandığı Meclis Toplantısına katılan isimler arasında Bodrum Geçmiş Dönem Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Yüksel, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, İMEAK DTO Bodrum Şube Başkanı Orhan Dinç, Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erdoğan Başeymez, Bodrum SMMMO Başkanı Mehmet Akdoğan, Bodrum Şoförler Odası Başkanı Hasan Kablı, BESİAD Başkanı Neslihan Nazlıoğlu, TÜRSAB BTK Bodrum Başkanı Yüksel Aslan, BODTO geçmiş ve şimdiki dönem Meclis ve Yönetim Kurulu Başkanları, Meclis Üyeleri, Komite Üyeleri ve eski çalışanlar yer aldı.
BODTO Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısının açılış konuşmasında Meclis Başkanı İlhan Ersan “Cumhuriyetimizin bu gururlu 100. Yılında mevcut ve geçmiş dönem meclis ve yönetim kurulu üyelerimiz, komite üyelerimiz ve çok değerli konuklarımızla bir arada olmaktan şahsım ve meclisim adına onur duyuyorum.” dedi. Bodrum Ticaret Odası’nın 1977 yılında kurulmasından bu güne büyük bir gelişim gösterdiğine dikkat çeken Başkan Ersan “Bundan 46 yıl önce tek göz odada başlayan macera bugün gördüğünüz gibi TOBB camiasında çok ayrıcalıklı bir yeri olan odaya dönüşmemizle sonuçlanmış durumda. Elbette 365 oda arasında en yüksek puanla akredite olmuş bir odaya dönüşme başarısını yakalamamızda geçmiş dönemlerde görev yapmış tüm başkan ve üyelerin çok önemli payı var.” dedi. Meclis Başkanı “Cumhuriyetimizin 100. yılı şerefine düzenlediğimiz bu toplantıya katılarak bize şeref verdiniz. Hepinizi saygıyla selamlıyorum. Aramızdan ayrılan değerli meclis başkanlarını, meclis üyelerini ve çalışanlarını da saygıyla anıyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

“Cumhuriyeti büyüten neferler olacağız.”

Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon ise konuşmasında “Biz 46 yıl önce kurulduğumuzda 2 personel ve 30 üye ile Bodrum’a hizmet etmeye başlamışız. Bugün Ticaret Odamız 25 çalışanı ve 10 bine yakın üyesi ile Muğla’nın en büyük Odası olarak hizmet vermeye devam etmektedir.” derken Odanın başarılarında herkesin payı olduğunun altınız çizdi.
Cumhuriyetin 100. Yılını kutluyor olmaktan dolayı çok gururlu olduklarını ifade eden Kocadon şunları kaydetti: “Savaşın değil barışın ve güzelliklerin yer aldığı, insanların temel hak ve özgürlüklerini koruyan, gelecek nesillere bırakabileceğimiz çağdaş bir Türkiye için Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde gençlerimizle birlikte Cumhuriyeti büyüten neferler olacağız. Bizlere Cumhuriyeti kurarak armağan eden Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşlarına huzurlarınızda sonsuz şükranlarımızı sunuyorum.”

Ozankaya Atatürk’ü anlattı

Açılış konuşmalarının ardından Toplumbilimci-Yazar Prof. Dr. Özer Ozankaya BODTO Meclisinde 100. Yılda Cumhuriyeti anlatmanın kendisi için büyük bir gurur olduğunu vurgularken “Atatürk gibi önder bir kişiliğin kurmuş olduğu bir devletin yurttaşı olmak hepimiz için kuşkusuz bir onur kaynağı.” dedi. “Atatürk eşittir ulus egemenliği.” diyen Prof. Ozankaya, bu kavramın Atatürk ile özdeşleştiğine vurgu yaparak “Atatürk tam bir bilge kişi olarak kurtuluş savaşının ancak ulus egemenliğinin yol göstericiliğinde başlatılabileceği görüşüne varmıştır ve öyle de yola koyulmuştur.” şeklinde konuştu. Atatürk’ün ‘Yurttaş için medeni bilgiler’ kitabından anekdotlar da aktaran Ozankaya Atatürk’ün dil devrimi ile Türk toplumunun bilim dünyasına girmesini de sağladığının altını çizdi. Prof. Ozankaya’nın sunumun ardından Başkan Ersan ve Başkan Kocadon tarafından kendisine teşekkür plaketi takdim edildi.

Geçmiş dönem başkanları söz aldı

Toplantıda konuşan Geçmiş Dönem Bodrum Belediye Başkanı / 1992-1993 BODTO Meclis Başkan Yardımcısı ve 1992-1999 Meclis Üyesi Mehmet Kocadon “1992 yılında BODTO’nun en genç meclis üyesi seçildim. Odanın bu günlere gelmesinde hepimizin katkıları büyük. Bugün gerçekten Türkiye’nin en çağdaş en örnek ticaret odalarından birine sahip olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.
1977-1979 yılları arasında Meclis Üyeliği görevi yapan Yücel Ziylan toplantıda eski Bodrum’a dair anılarını konuklarla paylaşırken Bodrum’un ticari anlamda geçmişten günümüze nasıl değiştiğini anlatttı. “1950’li yıllarda Bodrum’da nüfus 3 bin civarıydı, köylerle birlikte 20 bin civarı nüfus var. Ticarette ancak balıkçılık, süngercilik bir de incir ve harnup vardı. Başka da bir gelirimiz yoktu. Ticaret uzun süre böyle devam etti.” diyen Ziylan o zamandan bu zamana Bodrum’un turizmden tekne yapımında çok geliştiğine değindi ve Bodrum için projelerini meclise sundu.
1977-1987 yılları arasında Yönetim Kurulu Üyeliği görevi yapan Recep Ertuğrul Cingöz Bodrum’un su sorununa dikkat çekerken bu sorunun kamuoyunun da yüksek ilgisi ile çözüleceğine inandığını belirtti.
2005-2009 yılları arasında Meclis Başkanlığı görevini yürüten Salih Zeki Köylü ise mevcut yönetimin yıllar sonra geçmiş ve şimdiki dönem meclis üyelerini bir araya getirmesinin kendileri için çok onur verici değindi. “Ben kasabamla gurur duyuyorum, ben kasabamda yaşayan Bodrumluyum diyebilen hepinizle gurur duyuyorum. Bu gurur duyulan bir yerde özgürce ve mutlu yaşayabilmek 8 milyara yaklaşan dünyada çok az kişiye nasiptir. Biz de bu şanslı kişileriz.” diyen Köylü konuşmasında ayrıca Bodrum’un geçmiş yıllardaki zorlu ticaret hayatına değindi.
Cumhuriyet’in önemi hakkında da konuşan Zeki Köylü, Cumhuriyetin demokrasi ile özdeşlemiş olduğuna vurgu yaparak “Cumhuriyet ve Atatürk Anadolu’nun kilit taşıdır. Birinden birini çekerseniz Anadolu yıkılır. Atatürk bize özgürlüğü öğretti. Atatürk bize martı olmayı öğretti. Uçmayı bilmeyen bir tavuk, kanadı kırık bir martının elemini hiçbir zaman anlayamaz. Yüce Atamız bize Anadolu Devrimlerini hediye etmiştir.” şeklinde konuştu.

“Bodrum Ticaret Odası gerçekten bir okul.”

İMEAK DTO Bodrum Şube Başkanı/2013-2018 BODTO Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Dinç ise konuşmasında “Bodrum Ticaret Odası gerçekten bir okul. Ben 2009 yılında Mahmut Başkanımızla komitede başladım çalışmalara. Sizlerin başlatmış olduğunuz bu odada görev alarak geleneklerinizi devam ettirmek ve Bodrum’a hizmet etmek bizim için çok büyük gurur. Bizler de sizden almış olduğumuz bu örf ve gelenek görenek ile kendi çocuklarımızı yetiştirmeye çalışıyoruz. Böyle büyük ve güzel bir aileye bizleri kattığı için Mahmut Başkanımıza teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.
Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ise Muğla Odaları olarak büyük bir uyum içinde çalıştıklarını vurgularken, Milas ve Bodrum’un kardeş şehirler olarak uyum içinde çalıştıklarına işaret etti. “46. Yılını kutlayan Bodrum Ticaret Odasını tebrik ederim. 29 Ekim 1923 yılında kurulmuş bir Oda olarak biz de Cumhuriyetimiz gibi 100. Yılımızı kutluyoruz. Bundan dolayı çok gururluyuz.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Başkan Ersan ve Başkan Kocadon tarafından geçmiş ve şimdiki dönem Meclis ve Yönetim Kurulu Başkanları, Meclis Üyeleri, Yönetim Kurulu Üyeleri ve eski Oda çalışanlarına 100. Yıl anısına teşekkür plaketi takdiminde bulunuldu.
Toplantıda Meclis Başkan Yardımcısı/ The Bodrum Cup Organizasyon Komitesi Başkanı Süleyman Uysal Cumhuriyetin 100. Yılı şerefine organize ettikleri Bodrum Cup hakkında anekdotlarını paylaşarak hazırladıkları 100. Yıl özel videosunu da konuklarla paylaştı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL