Ege Gündem

İkizköy Halkı, Ormanı İçin Direndi

Milas’ın İkizköy mahallesi Akbelen mevkiindeki ormanlık alanda yürütülen kesim hazırlık çalışmaları İkizköy halkı tarafından durduruldu. Milas Orman İşletme Müdürlüğü ve Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ (YK Enerji) şirketi..

İkizköy Halkı, Ormanı İçin Direndi

Milas’ın İkizköy mahallesi Akbelen mevkiindeki ormanlık alanda yürütülen kesim hazırlık çalışmaları İkizköy halkı tarafından durduruldu. Milas Orman İşletme Müdürlüğü ve Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ (YK Enerji) şirketi çalışanlarının ormanlık alana geldiğini ve kesim için ağaçları damgalayacaklarını öğrenen İkizköylüler, Orman İşletmesi Müdürlüğü aracının yolunu keserek çalışmayı durdurdu.
31 Mart Çarşamba günü YK Enerji ile Milas Orman İşletme Müdürlüğü çalışanlarının birlikte Akbelen orman alanına girdiğini gören İkizköylüler kısa sürede toplanarak sahaya gittiler ve İdare’nin araçlarının önünü keserek çalışmayı engellediler. Orman işçilerinin haber vermesi üzerine sahaya gelen Milas Orman İşletme Müdür Yardımcısı, ormanın Orman Genel Müdürlüğü’nün olur kararı ile linyit işletmesine tahsis edildiğini ve kesimin kanuni olduğunu söyledi. Bunun üzerine İkizköylüler “ormanlarımızın kömür madeni için feda edilmesine asla rıza göstermiyoruz” diyerek kesim çalışmalarının durdurulmasını istediler.

Ormanlık alanın Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) tahsis edildiğini, yapılmak istenen kesim işleminin de “kamu yararı ve zaruretten” olduğunu söyleyen yetkiliye itiraz eden köylüler, madenin işletme hakkının 2014 yılında özel sektöre devredildiğini hatırlattı.
Görevini yapan ormancıların vatandaşla karşı karşıya gelmesine üzüldüklerini söyleyen Orman İşletmesi Yetkilisine “Biz kimseyi üzmek derdinde değiliz ama bu toprağa, bu ağaçlara, bu ormana kıyılmasına da gönlümüz razı olmuyor” cevabını verdiler. Alanda bulunan bir kadın eylemci ise “80 yaşındayım evladım. İsterseniz hapse atın, ama şu ağacın köküne zarar verdirtmeyeceğiz.” diyerek ormanı koruma konusundaki ısrarlı tavırlarını sürdüreceklerini ifade etti.
İkizköylüler, orman kesim işlemi tamamen durduruluncaya kadar her sabah alanda olacaklarını ve gerekli idari ve hukuki başvuruları da yapacaklarını belirttikten sonra orman yetkilileri alandan ayrılmak durumunda kaldı.
Aynı orman alanının kesimi için 2019 yılı Kasım ayında harekete geçen Milas Orman İşletme Müdürlüğünün çalışması, o zaman da İkizköyülerin alandaki müdahalesi ile durdurulmuş, yüzlerce imzalı dilekçe ile yapılan başvuru sonucu Orman Müdürlüğü kesimi 2020 yılı programından çıkarmak zorunda kalmıştı.
1979’dan beri Muğla’daki termik santrallere yakıt sağlayan ve neredeyse kesintisiz 15 km boyunca uzanan açık ocak linyit madeni, bu tarihe kadar ÇED’den muaf tutulmuş ve on binlerce dönüm orman ve tarım alanını yok ederek işletilmiş. 2014 yılındaki özelleştirmelerle Yeniköy ve Kemerköy Termik santralleri ile birlikte özel sektöre devredilen linyit madeninde YK Enerji hala ÇED’siz kapasite arttırımı yapmaya çalışıyor. İki yıldır İkizköy’ün Akbelen mevkiindeki 600 dönümlük yaşlı ve doğal kızılçam ormanının da madene tahsis edilmek üzere kesimi planlanıyor. Madendeki yeni saha açma ve kapasite arttırımı çalışmalarının, termik santrallerde yürütülen kapasite arttırımı projesi ile birlikte entegre ÇED’e tabi tutulması gerektiği gerekçesi ile İkizköylüler geçtiğimiz Aralık ayında mahkemeye başvurmuşlardı. Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme heyeti son olarak, farklı ruhsat alanlarının birleştirilerek maden kapasite arttırımı projelerinin ÇED mevzuatının uygulanması zorunluluğundan kaçırıldığı iddiasını yerinde incelemek için İkizköy Linyit İşletmesi’nde keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi. Keşif tarihinin ve bilirkişi heyetinin belirlenmesi bekleniyor.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL