Uncategorized

Çocuk Mezarlığı diye bir köy…

Burası bir köyün adı… Çocuk Mezarlığı… Adı insanı ürpertiyor ama içine girdiğinizde, Ege’nin o şirin köylerinden birinde olduğunuzu hissediyorsunuz. Etrafa baktığınızda bir mezarlık görüyorsunuz ama içinde sadece çocuklar değil, beş..

Çocuk Mezarlığı diye bir köy…

Burası bir köyün adı… Çocuk Mezarlığı… Adı insanı ürpertiyor ama içine girdiğinizde, Ege’nin o şirin köylerinden birinde olduğunuzu hissediyorsunuz. Etrafa baktığınızda bir mezarlık görüyorsunuz ama içinde sadece çocuklar değil, beş nesildir bu köyde yaşayan insanların dinlendiğine tanık oluyorsunuz.

Peki bu isim nereden geliyor? Işte bunu öyle merak ediyordum ki, bir gün yolum Mazı’ya düştüğünde hiç üşenmeyip yolumu değiştirdim ve köyün içinden geçtim. Bir umut, köyün yaşlılarından birine rastlar ve bu ismin hikayesini sorarım diye düşündüm. Öyle ya, insan yaşadığı yere nasıl Çocuk Mezarlığı ismini verir ki? Ya da her telaffuz ettiğinde içi acımaz mı? Ölüm doğanın bir gereği elbette ama çocuklara yakışmaz hiç…

Bu duygularla gittiğim Çocuk Mezarlığı köyünde, Kudret Bey’le tanıştım. Köyün ilk kurucularından olan bir aileden geliyormuş Kudret Özçelik. “Nedir bu köyün hikayesi” diye girdim konuya hemen. Oturduk ve anlatmaya başladı… Meğer iki tür rivayet varmış köyün adına dair… Bunlardan ilki gerçekten bir çocukla ilgili olanıymış. Kudret Bey, kendine has üslubu ve saf Ege şivesiyle anlattı ilk hikayeyi:

“Biz buraya Osmanlı döneminde gelmişiz. Beşinci nesiliz buradaki. Aydın Bozlak yaylalarından yolumuz buraya düşmüş. O dönem Yunanlı komşularımızla bir arada yaşıyormuşuz. Bizim yörüklerden zengin bir adam varmış. O vakit ev nerde? Kıl çadırda kalıyormuş ailesiyle. Bir gün bu kıl çadıra bir yılan girmiş. Zehirli… Ufak çocuğunu sokmuş yılan. Çocuk ölmüş. Anası, içindeki matemi, kıl yaygıya dokumuş. Motif olarak işlemiş. İlk halı burada dokunmuş anlayacağın. Yaygının üzerinde bir çocuk resmi ve bir yılan motifi varmış… Baba altına dökmüş bu anı ölümsüzleştirmek için. Halı tezgahının, çocuğun ve yılanın altından heykelini yaptırmış. Sonra da o heykeli bir mezarın içine gömmüş, çalınmasın diye. İşte o vakit adı çocuk mezarlığı kalmış buranın.”

“ÇOCUK MEZARINDAN GELİYORUM”

Bu ilk hikaye, köyün adının gerçekten de hayatını kaybeden bir çocuktan geldiğini gösteriyor. Ama ilkinden daha ilginç olan bir diğer rivayet daha var… Kudret Bey, onu da anlatıyor bana.

Dönem yine Osmanlı… Derebeylerin olduğu, zenginin malını fakirden sakındığı yıllarda geçiyor. Elbette yine Yunanlılarla bir arada yaşayan yörükler var başrolde…

Yörük beyinin çok altını, çok parası varmış o yıllarda. Tabii paran mı var, derdin var hikayesi o vakitler de geçerli… Ne yapsam ne etsem de bu paraları hırsızlardan korusam diye düşünürmüş. Yunanlı komşularına da pek güvenmezmiş açıkçası. Sonra bu yörük beyi bir mezar kazdırmış. Etrafa da haber salmış “Çocuğum öldü” diye… Ganimetini bir ‘cenaze’ yapıp gömmüş mezara. Cenaze namazını kıldırmış önce bir güzel… Tam gömülürken Yunanlı komşusu gelmiş yanına. “Komşu geçmiş olsun, ne oldu?” diye sormuş. Ona da “Çocuğum vardı öldü, cenazesini gömüyoruz” diye yanıt vermiş. Halbuki mezarda yatan, yörük beyinin paralarıymış… Gel zaman git zaman, köylüler birbirleriyle sohbet ederken nokta tayin etmişler o mezarı… “Nereden gelikdurursun” diye sordukları vakit, “Çocuk mezarının oradan gelikdururum” derlermiş… “Nerede bulaşalım” dediklerinde, “Çocuk mezarlığının orda buluşalım” diye yanıt verirlermiş. Böylece o yörenin adı Çocuk Mezarlığı kalmış.

Kudret Bey’in anlattıklarını bir masal dinlermiş gibi dinledim. Hem hoşuma gitti, hem hayretler içinde kaldım. Bugüne kadar köyün adını değiştirmek için hiçbir girişimde bulunmadıklarını öğrendim. Çünkü onlar böyle görmüş atalarından, böyle duymuş, böyle büyümüşler… Bu köyün adı Çocuk Mezarlığı… Ortada iki başka mezar var. Birinde gerçekten bir çocuk yatıyor, diğerinde ise bir yörük beyinin serveti…

Burası Bodrum. Havasıyla, doğasıyla, tarihiyle, kültürüyle bir leb-i derya… İnsanıyla, yaşanmışlıklarıyla, güzellikleriyle bambaşka bir dünya… Daha nice köyler, daha nice hikayeler var Bodrum’da. Her birini öğrenip paylaşmak, geleceğe iz bırakmak bizim işimiz olsun…

Sağlıcakla kalın…

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL